כחלק מהמשא ומתן להפסקת אש וחילופי אסירים בעזה, ישראל הסכימה עקרונית לאפשר לקטאר ולמדינות אחרות להתחיל להזרים כסף ומשאבים לרצועה במהלך הפסקת אש אפשרית, עוד לפני שתושג הפסקת אש קבועה.
כך על פי דיווח של "ידיעות אחרונות" ביום חמישי. על פי הדיווח, חמאס דורש לכלול סעיף זה בין ה"ערבויות", אשר, לדעתו, מצביעות על כוונה רצינית לסיים את המלחמה במסגרת ההסכם המוצע.
ישראל מתעקשת שקטאר לא צריכה להיות הגורם הבלעדי האחראי למימון השיקום, אלא שמדינות נוספות צריכות להשתתף. חמאס מאמין שהעניין הוא עניין עקרוני, שמטרתו לשלוח מסר ברור לאזרחי עזה שהמלחמה הסתיימה.
נושא זה הועלה גם במהלך פגישות שקיימה המשלחת הקטארית בוושינגטון, במקביל לביקורו של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, בניסיון לקדם את המשא ומתן. על פי הדיווח, מדינות האזור, כולל ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות, מסרבות להתחייב לתרום לשיקום עזה עד שיקבלו התחייבות ברורה מישראל לסיים את המלחמה.
חילוקי דעות בין שני הצדדים נמשכים בנוגע לציר מוראג, שממנו דורש חמאס נסיגה ישראלית מלאה. בינתיים, ישראל הציגה ביום שלישי מפה חדשה המאפשרת לה להישאר באופן חלקי בציר זה, על פי הדיווח, במה שמקורות ישראלים תיארו כ"הפגנת גמישות" במשא ומתן.
בעוד שמקורות פלסטיניים הודיעו אתמול כי המשא ומתן נותר תקוע, הערכות אחרות העלו כי הפערים הצטמצמו בערב שלישי לאחר שישראל הציגה הצעה חדשה למגשר הקטארי בנוגע לפריסת כוחותיה ברצועת עזה, ובפרט לאורך הציר המפריד בין אזור רפיח לרצועה.
רויטרס ציטטה הבוקר גורם ישראלי בכיר שאמר כי "ניתן להשיג הפסקת אש בעזה תוך שבוע או שבועיים", והדגיש כי "זו לא שאלה של יום". הוא הוסיף כי שני הצדדים הסכימו על הפסקת אש בת 60 יום, שבמהלכם ישראל מבקשת לבסס הפסקת אש קבועה הכוללת פירוק נשק של חמאס. הוא איים: "אם חמאס יסרב, נמשיך בפעולות צבאיות".
לפני כשלושה חודשים הודיע ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, כי צבא ישראל השתלט על ציר מוראג, אותו תיאר כ"פילדלפי 2", הממוקם בין חאן יונס לרפיח בדרום רצועת עזה.
ישראל הודיעה על כוונתה להקים אזור "הומניטרי" סגור מדרום לציר זה, על חורבות רפיח, לשם יועברו מספר רב של תושבים. בהקשר זה, ישראל הדגישה את התעקשותה להשאיר את ציר מוראג בשליטתה כחלק מכל הסכם.
ממשלת ישראל מבקשת לשמור על השליטה במסדרון לצורך "סינון ובדיקה ביטחונית" של מאות אלפי הפלסטינים החוזרים, מרצונם או בכוח, לחורבות רפיח. היא מתכננת להקים מחסומים צבאיים, בפיקוח חיילי הכיבוש, לאורך המסדרון כדי לבצע בדיקות.





شارك برأيك
ישראל מסכימה להתחיל להזרים כספים לשיקום עזה במהלך הפסקת אש אפשרית.