הפיקוד המרכזי של ארצות הברית (סנטקום) הודיע על גל חדש של תקיפות אוויריות נגד מטרות בתוך שטח איראן, בהסלמה צבאית מתמשכת זו הלילה התשיעי ברציפות. מקורות צבאיים הבהירו כי המבצעים החלו בשעה שבע בערב לפי שעון החוף המזרחי של ארצות הברית, כחלק מאסטרטגיה שמטרתה להחליש את הכוח הצבאי של טהראן.
ההצהרה שפורסמה על ידי צבא ארה"ב אישרה כי תקיפות אלו באות בתגובה לאיומים המתמשכים על השיט הבינלאומי באזור המפרץ. וושינגטון הדגישה כי המטרה העיקרית היא להגן על ספינות סוחר וימאים אזרחיים העוברים במצר הורמוז האסטרטגי מפני התקפות איראניות חוזרות ונשנות.
מנגד, שמי איראן היו עדים לכוננות רחבה של מערכות ההגנה האווירית שניסו ליירט מטרות עוינות באזורים הדרומיים והדרום-מערביים. מקורות תקשורת דיווחו כי ההגנה האווירית הצליחה להפיל כטב"ם בשמי האזור הדרומי, בניסיון להפחית את יעילות התקיפות האמריקאיות המתמשכות.
דיווחים מהשטח דיברו על פיצוצים עזים שהרעידו את הערים בנדר מאהשהר ובנדר אימאם חומייני, מה שעורר חשש בקרב האוכלוסייה המקומית. כמו כן, הופעלו מערכות הגנה אווירית באופן אינטנסיבי בעיר קונארק שבדרום-מזרח המדינה, במקביל לזיהוי תנועות אוויריות עזות באזור.
בנוגע לתגובה האיראנית, משמרות המהפכה הודיעו על ביצוע מתקפת פתע שכוונה למה שתואר כ'מרכז פיקוד אויב' באזור אל-תנף שבשטח סוריה. מקורות רשמיים איראניים הבהירו כי תקיפה זו באה כפעולת נקמה על מותם של מספר חיילים איראנים בתקיפות קודמות שכוונו לבסיסים צבאיים בתוך איראן.
סוכנות הידיעות האיראנית ציינה כי ההתקפה על אל-תנף מהווה תגובה ישירה לדם החיילים שנפלו בעיר איראנשהר שבדרום-מזרח המדינה. האזור היה עד להלוויה של גופות שלושה אנשי צבא שנהרגו בהפצצה אמריקאית שכוונה לבסיס במפור, מה שדחף את טהראן להרחיב את מעגל תגובתה הצבאית מחוץ לגבולותיה.
למרות ההודעה האיראנית על הפצצת בסיס אל-תנף, מקורות צבאיים סורים הכחישו כל תקיפה על הבסיס הממוקם במשולש הגבולות הסורי-עיראקי-ירדני. סתירה זו בחדשות מגיעה בתקופה שבה הבסיס נמצא ברגישות צבאית גבוהה לאחר דיווחים קודמים על שינויים בכוחות המוצבים שם.
שורשי ההסלמה הנוכחית נעוצים בקריסת הבנות הפסקת האש שתיווכו על ידי קטאר ופקיסטן מוקדם יותר השנה. ההבנות היו אמורות לסיים את מצב התוקפנות שהחל בפברואר האחרון, אך ההתפתחויות בשטח במעברים הימיים החזירו את הסכסוך לנקודת ההתחלה.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע רשמית ב-8 ביולי על סיום הפסקת האש, והטיל על טהראן את האחריות לחידוש פעולות האיבה. החלטה זו באה בעקבות האשמות אמריקאיות נגד איראן בתקיפת שלוש ספינות סוחר בעת מעברן במצר הורמוז, מה שוושינגטון ראתה כהפרה חמורה של הביטחון הימי.
מצדה, טהראן מצדיקה את פעולותיה במצר בצורך של הספינות לציית לנתיבי השיט שנקבעו על ידי הרשויות האיראניות כדי להבטיח ריבונות וביטחון. איראן דוחה את הנתיבים החלופיים שנתמכים על ידי וושינגטון למעבר שיירות סוחר, ומדגישה כי היא תתקוף כל כלי שיט ימי שלא יתאם איתה מראש לפני כניסה למעבר חיוני זה לאנרגיה העולמית.
הנתונים הנוכחיים מצביעים על כך שהאזור מתקדם לעבר עימות פתוח ארוך טווח, על רקע התעקשות שני הצדדים לקבוע כללי עימות חדשים. בעוד וושינגטון שואפת להבטיח חופש שיט לפי חזונה, טהראן מתעקשת לכפות את שליטתה המלאה על מצר הורמוז ככלי לחץ אסטרטגי במאבקה עם המעצמות המערביות.
הקהילה הבינלאומית נותרת במצב של ציפייה למה שיביאו הימים הבאים, במיוחד עם המשך התקיפות האוויריות האמריקאיות שלא פסקו כבר למעלה משבוע. החששות גוברים מפני הידרדרות המצב למלחמה אזורית כוללת שעשויה לכלול חזיתות מרובות בסוריה, עיראק והמפרץ, מה שמאיים על יציבות אספקת האנרגיה והכלכלה העולמית.
תקיפות אלו ימשיכו לערער את היכולות הצבאיות האיראניות המשמשות לתקיפת ספינות סוחר וימאים אזרחיים בעת מעברם במצר הורמוז.





Share your opinion
הסלמה צבאית רחבה: תקיפות אמריקאיות מתמשכות נגד איראן וטהראן תוקפת את בסיס אל-תנף