ארצות הברית מתקרבת לשבירת מסורת משפטית וצבאית שנמשכה למעלה משישה עשורים, כאשר הממסד הצבאי לא ביצע אף הוצאה להורג מאז 1961. מהלכים אלו מגיעים על רקע כוונות ממשל הנשיא דונלד טראמפ להחזיר לפעולה עונשים מרביים ולאכוף את החוק בקפדנות בקרב הכוחות המזוינים.
דיווחים תקשורתיים חשפו תוכנית מבצעית שהושקה בפברואר האחרון תחת השם 'מבצע צדק נחוש', שמטרתה לסיים את ההשעיה הארוכה של פסקי דין מוות שהוצאו נגד אנשי צבא. התוכנית כוללת הליכים לוגיסטיים מורכבים הכוללים תיאום בין הרשויות הצבאיות למשרד בתי הכלא הפדרלי כדי להבטיח את ביצוע פסקי הדין על פי לוחות הזמנים שנקבעו.
ההנחיות החדשות קובעות העברת אנשי צבא שנידונו למוות מהבסיס המשמעתי הצבאי בקנזס למתקן ההוצאה להורג הפדרלי בעיר 'טר הוט' באינדיאנה. העברה זו חייבת להתבצע תוך 150 יום ממועד האישור הנשיאותי הסופי של פסקי הדין שהוצאו נגדם.
למרות תחילת ההליכים הטכניים והלוגיסטיים, המילה האחרונה נשארת בידי הנשיא דונלד טראמפ, שלו הסמכות החוקתית לאשר את הביצוע. תיק זה נחשב לאחד הנושאים הרגישים ביותר, בהתחשב בכך שהוא נוגע בליבת מערכת המשפט הצבאית האמריקאית והחוק האחיד למשפט צבאי (UCMJ).
רשימת הנידונים שעלולים לעמוד בפני חבל התלייה או הזריקה הקטלנית כוללת ארבעה אנשי צבא לשעבר שהורשעו בפשעים שזעזעו את דעת הקהל האמריקאית. הבולט שבהם הוא רב סרן לשעבר נידאל חסן, האחראי לאירוע הירי המפורסם בבסיס 'פורט הוד' בשנת 2009, שהוביל למותם של 13 בני אדם.
הרשימה כוללת גם את החייל לשעבר רונלד גריי, שהורשע בשנת 1988 בביצוע סדרת פשעי רצח ואונס מזעזעים. הנשיא לשעבר ג'ורג' וו. בוש אישר את הוצאתו להורג בשנת 2008, אך התערבות מערכת המשפט הפדרלית עצרה את הביצוע באותה עת.
השם השלישי הוא סמל ראשון לשעבר טימותי היינס, שעבר מסלול משפטי מורכב שהסתיים בהרשעתו באמצעות ראיות DNA. היינס הורשע באונס ורצח אישה ושתי בנותיה, מה שהחזיר את התיק לבתי המשפט הצבאיים שפסקו את הוצאתו להורג.
בולט גם שמו של חסן אכבר, סמל לשעבר בחיל ההנדסה, שהורשע בתקיפת עמיתיו בבסיס 'קמפ פנסילבניה' בכווית בשנת 2003. תקיפתו באמצעות רימוני יד וירי הביאה למותם ופציעתם של חיילים אמריקאים לפני תחילת הפלישה לעיראק.
צעדים אלו משקפים את רצונו של טראמפ להרחיב את היקף עונש המוות ברמה הפדרלית, כפי שאושר על ידו באמצעות צווים ביצועיים קודמים. מדיניות זו מנוגדת לגישת ממשל ביידן הקודם, שהשעה זמנית את ביצוע ההוצאות להורג הפדרליות.
מגמה זו מעוררת פילוג חריף ברחוב האמריקאי ובקרב החוגים המשפטיים, כאשר התומכים רואים כי הצדק התעכב זמן רב עבור קורבנות אלו. לעומת זאת, המתנגדים רואים כי החזרה להוצאות להורג צבאיות פותחת פתח לוויכוח אתי ומשפטי סביב סמכויותיו הנרחבות של הנשיא.
הסטטיסטיקה מצביעה על כך ש-27 מדינות בארה"ב עדיין שומרות על עונש המוות בחוקיהן, למרות שוני בשיעורי הביצוע בפועל בין מדינה למדינה. בעוד ש-23 מדינות אחרות בחרו לבטל לחלוטין את העונש ולהחליפו במאסר עולם, מה שמשקף את השוני החקיקתי הגדול בתוך המדינה.
החוקים האמריקאים הנוכחיים אוסרים על ביצוע הוצאה להורג נגד קטינים בעת ביצוע הפשע או נגד אלו הסובלים ממוגבלות שכלית מוכחת. עם זאת, ארבעת התיקים הנדונים כעת עברו את כל שלבי הערעור המשפטי, מה שהופך את האישור הנשיאותי למכשול היחיד בפני הביצוע.
על רקע שתיקת הבית הלבן ממתן תגובה רשמית עד כה, משקיפים ממתינים להחלטה הסופית שעשויה לשנות את פני מערכת המשפט הצבאית. אם הוצאות להורג אלו יתבצעו, הן יירשמו כאירוע היסטורי שיסיים תקופה ארוכה של הקפאת עונשים מרביים בתוך צבא ארה"ב.
ביצוע פסקי הדין דורש אישור סופי מנשיא ארצות הברית, מה שמשאיר את ההחלטה הגורלית בידי דונלד טראמפ בלבד.





شارك برأيك
בהחלטת טראמפ.. צבא ארה"ב נערך לביצוע הוצאות להורג צבאיות ראשונות מזה 6 עשורים